Historie

Borgen IL hadde sitt utspring i kretsen rundt Borgen arbeiderungdomslag. Karl Karlsen var initiativtaker og ble valgt til første formann da klubben ble stiftet på Fremtidsborg 2.oktober 1927. Det nye idrettslaget fant sin tilhørighet i Arbeidernes Idrettsforbund, og med den brede idrettsinteressen det var på Borgenhaugen, fylte foreningen lenge et etterlengtet behov.

Landslaget
I årene før siste verdenskrig spilte laget seg frem til fire kretsfinaler i klasse A. I arbeidermesterskapet nådde laget to ganger til semifinale med tap 2-3 for Jordal i 1932 og 0-1 for Slemmestad i 1933. I 1934 tapte laget 1-2 for Rapid Moss etter en omkamp i femte runde. Laget hadde nå fire landslagsspillere; Ola Navestad med 23 kamper, Erling Hamang med 17 kamper, Hartvik Hansen med 8 kamper og Anker Hamang med 2 kamper.

Bandy og håndball
Krigen satte en stopper for det meste av aktiviteter, men i etterkrigsårene tok virksomheten seg raskt opp igjen. I 1945 kom både bandy og håndball på programmet. Bandyen døde ut på slutten av 70-tallet, etter flere kretsmesterskapstitler, og håndballen forsvant i 1981. Idrettslaget hadde også en lovende orienteringsgruppe i årene 1957-1964.

Nytt klubbhus
Etter 2. verdenskrig var over tok Borgen IL igjen opp aktivitetene. Olaf Liholdt ble valgt til ny formann, og det ble blandt annet jobbet iherdig med planene til et nytt klubbhus. Planene ble lagt frem i 1950, og fire år senere kunne klubbhuset tas i bruk. Det var da lagt ned ca. 5200 dugnadstimer. I 1989 startet en utvidelse og total ombygging av klubbhuset. Første del sto ferdig i 1990, mens tredje etasje ble tatt i bruk i 1992.

Opprykk
Etter denne perioden har aktiviteten vært konsentrert om fotball. I 1964 spilte klubben den legendariske cupkampen mot Skeid, som riktig nok endte med 0-3 tap, men som fortsatt blir regnet som et av de stolte øyeblikkene i klubbens historie. I 1978 tok A-laget steget opp i 3. divisjon. På den tviden svingte det skikkelig rundt laget, som faktisk utfordret SFK som distriktets fremste lag. På enkelte kamper var det over 1000 tilskuere på Mobakken.

Kunstgress
Borgen stiller med lag i alle alderstrinn, helt fra de aller yngste til old boys. Rekruteringen er god og barne- og ungdomsavdelingene er i stadig vekst, noe som stiller stadig større krav til anlegg og banekapasitet. I 2005 overtok Borgen det gamle kunstgressanlegget på Sandbakken. Anlegget ble modernisert takket være stor dugnadsinnsats. Det kostet klubben rundt 3 millioner, og har i ettertid vist seg å være en klok investering

I 2014 ble kunstgresset på Sandbakken byttet ut. Sarpsborg Stadion sitt kunstgress var ikke lengre bra nok for Tippeligaen men fikk gjøre nytte for seg på Sandbakken. Det gamle gresset på Sandbakken ble tatt av og lagt på en ny 7'er bane på Mobakken Idrettsplass. I tillegg ble en av de gamle tribunene med sviller tatt vekk og i 2016 ble det laget ny tribune mot Mobakken Gressbane. Totalt kostet denne investeringen på begge anlegg rundt 1.7 mill kroner.